torstai 5. toukokuuta 2011

Onko kirkon hallinto liian raskas?

Kaikki valiokunnat pohtivat kirkon tulevaisuutta yleisvaliokunta I:n kysymysten pohjalta. En varmasti paljasta hallintovaliokunnan suljetusta kokouksesta liikaa, jos sanon, että mietimme hallintoa.

Onko kirkon hallinto liian raskas? Jos on, missä sitä raskautta on? Miten voisimme keventää?

Nämä ovat kysymyksiä Sinulle.

9 kommenttia:

  1. Monia asioita voisi keskittää ja miettiä enemmän kirkon perustehtävää. Onko esim. se perustehtävän mukaista, että joka ikinen seurakunnan työntekijä joutuu kilpailuttamaan omat retkibussinsa?

    Oikealle asiakaspalvelulle pitää saada enemmän tilaa. Nyt kallista työaikaa kuluu erityisesti organisaation palvelemiseen, kun niin monta hommaa täytyy tehdä pilkulleen sääntöjen mukaan.

    VastaaPoista
  2. Hei Jukka milestäni läpinäkyvyys helpottaa ja jossain päätöksissä ei aina ole tarpeellista niin raskas organisaatio paikalliselle päättäjälle kirkkoherralle jossain asioissa enemmän vapautta olisiko tässä yksi mahdollisuus? Terv. Raigo

    VastaaPoista
  3. Terveisiä HTV-koulutuksesta Hvittorpista, kommentteja kurssilla olevilta kirkon työntekijöiltä:

    "Voisiko työryhmiä vähentää ja muuttaa kokouskulttuuria napakampaan suuntaan. Ehkä päätöksiäkin syntyisi helpommin..."

    Tanja K:"Kirkon hallinto on ehdottomasti liian kankea, raskas ja kallis. On aivan turhaa ajan ja rahan haaskausta tehdä joka lirauksesta oma raporttinsa ja selontekonsa. Viran täytöt ovat hitaat, kankeat, joustamattomat. Hallinnon yhdistämistä olisi syytä harkita jo pelkästään tulevaisuuden talouden näkymien takia. On aivan turhaa, että joka seurakunnassa tehdään samat byrokratia lappunsa. Muutosta tarvitaan!"

    VastaaPoista
  4. Ja lisää tulee:

    Kosti:"Onhan se raskas, koska on on isosta organisaatiosta kysymys. esim. havan käyttöön otto lisää entisestään organisaation sisäistä pyöritystä. Seurakuntalaisille jää entistä vähemmän aikaa. Havan käynnistysvaiheen jälkeen sen pitäisi saada toimimaan mahdollisimman kevyesti."

    "Perustyötä tekevin ajasta kuluu suhteettoman paljon aiaa hallinnollisiin asioiin. Rovastikuntataso on aivan turha, samoin hiippakuntavaltuusto."

    VastaaPoista
  5. Matti ja Anne: Kannatamme muutosta! terveisin nimimerkki "jo yli 40 vuotta kirkon palvelukessa"

    VastaaPoista
  6. Sopii kysyä, mikä on kirkon alkuperäinen tehtäväksi anto. Kun sillä silmällä kirkko katsoo peiliin, olisi syytä miettiä mitkä sen rakenteet eivät ole välttämättömiä, jotta tulisi uusia opetuslapsia ylösnousseelle ja elävälle Vapahtajalle.
    Nykyinen hyvin raskas organisaatio estää kansainvälisesti verrattain pientä kirkkoamme reagoimaan sellaisiin katastrofeihin kuin esim. viime syksyinen erotsunami. Raskas byrokratia leimaa meidät ihmisten silmissä sellaiseksi hallintokunnaksi, joka ei ole siellä, missä ihmiset ovat. Paperihomma sitoo papin kirjoituspöytään sen sijaan, että hän voisi seurustella ihmisten kanssa ja Vapahtajan tavoin hengailla syntisten kanssa. Tarpeelliseen nettityöhön tahtoo jäädä aina liianvähän aikaa.
    Siunausta sinulle, Jukka! Siunausta kirkolliskokoukselle! Se Taneli-pappi.

    VastaaPoista
  7. Mielestäni tulisi siirtyä virastomaisuudesta yritysmaailman tyyppisiin johtamismalleihin. Puhua rehellisesti asiakaspalvelusta ja markkinoinnista. Samoja oppeja kipeästi tarvitsisimme, vaikkei samalla tavalla raha liiku tai voittoa pyritä tekemään.

    Kertaiskulla uusi organisaatiomalli. Ei esiselvityksiä, työryhmiä, toimikuntia tai mietintöjä.

    Tilalle kustannustehokkuutta, asiakkaan eli kirkon jäsenen huomioon ottamista ja palvelemista ja panostukset evankeliumin edistämiseen.

    VastaaPoista
  8. Kirkon keskushallinnon työntekijänä (Kirkon tiedotuskeskus) voin kertoa, että omalla erityisalallani (verkkoviestintä) seurakunnilla on paljon enemmän tarvetta meiltä saatavaan asiantuntija-apuun kuin mitä pystymme antamaan. Tilanne on ollut samanlainen koko sen reilut seitsemän vuotta, mitä olen KT:ssa työskennellyt.

    Sanon tämän siksi, että monissa yhteyksissä Kirkkohallitus (kirkon keskushallinto) mainitaan kriittisessä sävyssä. Siinä voi unohtua, että Kirkkohallituksella on myös palvelutehtäviä - eikä niihin ole resursseja tarpeeksi tälläkään hetkellä. Karsimisen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota mös tehtävien painopisteen muutoksiin.

    VastaaPoista
  9. Ulkoistaminen, sanoi yksi viisas tänään. Voitaisiin monia kirkon organisaation osa-alueita ulkoistaa ja samalla niistä tulisi kustannustehokkaita. Lopusta mitä ei voi ulkoistaa, kannattaa ottaa oppia yritysmaailmasta. Johtajille että työntekijöille porkkanoita, tsemppaamista / koulutusta ja kierrätystä. Ei pitäisi olla enää tänä päivänä mahdollista, että työntekijä/johtaja on yksiselitteisesti vahingoksi työnantajalle. Innovaatio ja tuotekehitys tietoisesti käyttöön.

    VastaaPoista